De club

Historiek

De wielerclub ging van start in 1965 met het organiseren van wedstrijden. Wedstrijden zowel op de weg als in het veld.

Werd de beginfase vooral gekleurd vanuit een groot supportershart voor de fietsende postbode Jozef Peelman, dan groeide vrij snel de club uit tot én een supportersclub én een organiserende club én een wielertoeristenclub.

Niet alleen organiseerde in 2012 de club sinds 47 jaar wielerwedstrijden en veldritten, maar was het ook exact 36 jaar geleden dat de wielertoeristenclub het levenlicht zag.

Het was toen onder de stuwende kracht van Hendrickx Edwin (de allereerste voorzitter) en verder Peelman Honoré, De Thaey Willy, De Bruycker Herman, De Geest Raf en zovele anderen dat de wielertoeristenclub in het najaar van 1976 werd gesticht. In 1977 werd een eerste volledig wielerseizoen afgewerkt.

2012, werd een scharnierpunt. De club koos voor enig "professionalisme" ter bescherming van de vele vrijwillige medewerkers, voor een transparant financieel beleid én een sportief beleid waar elkeen aan zijn trekken komt. Waar sinds 2010 én de organiseren wielerclub én de toeristenclub versmolten tot één club, werd op 01 augustus 2012 de club omgevormd tot een juridische vennootschap met het statuut van een vzw.

Jaarlijks start op de eerste zondag van maart het wielerseizoen voor de wielertoeristen. Zij fietsen tot en met het derde weekend van oktober elke zondagvoormiddag in groepsverband. Een A –ploeg met wat meer kilometers op de teller en een iets wat hoger gemiddelde snelheid, de B –ploeg voor zij die fietsen als wielertoeristen in clubverband aangenaam en plezant vinden maar voor wie het grote kilometeraantal en een té hoge gemiddelde snelheid niet de topprioriteit vormen, en een C -ploeg voor wie echt van fietsen houdt maar voor wie kilometers, snelheid en moeilijkheidsgraad van het parcours totaal ondergeschikt zijn.

De laatste zondag wordt voorbehouden voor het organiseren van een wielerwedstrijd voor nieuwelingen. Wedstrijd die sinds 2006 door het leven gaat als "Grote Prijs Jan De Palmenaer". Voorheen werden juniores, elite zonder contract steeds verwelkomd maar sinds 2006 groeide het besef bij de bestuursleden dat organiseren voor beginnende renners (nieuwelingen) meer respons en dankbaarheid kreeg. Een wedstrijd die door het bochtige parcours maar ook door een selectieve kasseistrook uit de Omloop Het Nieuwsblad van weleer de wedstrijd lastig maakt. De winnaar is dan ook steeds een naam die het later in de jeugdcategorieën wist/weet waar te maken.

Het eerste weekend van september is sinds 2009 voorbehouden aan de wielertoeristen. Hier wordt "fietsen voor allen" centraal gesteld. Niet voor niets prijkt op de wielertruitjes van de wielerclub De Dorpsvrienden in het verleden "Bike for ever". Toen in 2009 de toenmalige initiatiefnemers starten met de "3 uren rond Uitbergen" kon niemand geloven dat sinds 2011 al lang geen sprake meer is van 3 uren fietsen maar van "100 km rond Uitbergen". Een uniek gebeuren omdat het terug gaat in de tijd van het wielertoerisme van toen. Er wordt niet gefietst op individuele basis via een pijltjesparcours maar in groep over 6 ronden rond Berlare. Niet enkel een fietstocht aan een gezapig tempo, maar ook een ware promotie voor het wielertoerisme, het mooie landschap en toerisme dat de gemeente Berlare te bieden heeft.

Maar ook de wielerclub diende de hedendaagse trends te volgen. Vanaf 2014 is de fietstocht gekend onder de naam "De 105 van Uitbergen". Een uitgestippeld pijltjestraject met afstanden tussen 40/65/80 en 105 km richting uitlopers van de Vlaamse Ardennen.

November is voorbehouden aan de veldrijders. Reeds van in de wielercarrière van Jozef Peelman heeft Uitbergen "iets" met het veldrijden. Deze traditie blijft in stand gehouden. Een traditie die het als maar moeilijker krijgt om de financiële middelen bij elkaar te krijgen, een spectaculair parcours aan te bieden, de concurrentie aan te gaan met het "grote veldrijden". En toch een dynamisch bestuur blijft er in geloven. Om al deze inspanningen van jaàààààren werd de club in 2010 niet enkel beloond met een toegangsticket tot Vlaamse Cyclo Cross Cup maar kreeg het in 2012 ook het Provinciaal Kampioenschap veldrijden (alle categorieën) toegewezen.

In 2015 werd het 50 jarig bestaan van de club gevierd. In samenwerking met Werkgroep Erfgoed Uitbergen werd een boek gepubliceerd over "50 jaar wielersport in Uitbergen" en een bijhorende tentoonstelling opgezet. Als apotheose van het sportieve wielerluik in dit jubileumjaar werd voor de 2de keer in het bestaan van de club het Provinciaalkampioenschap veldrijden georganiseerd.

Onze sponsors

De Dorpsvrienden © 2021 | All rights reserved